
 1[TENTH SCHEDULE

[Articles 102(2) and 191(2)]

Provisions as to disqualification on ground of defection

349

1. Interpretation.—In this Schedule, unless the context otherwise
requires,—

(a) “House” means either House of Parliament or the Legislative
Assembly or, as the case may be, either House of the Legislature of a
State;

(b) “legislature party”,  in relation to a member of a House belonging
to any political party in accordance with the provisions of paragraph 2
or 2*** paragraph 4, means the group consisting of all the members of
that House for the time being belonging to that political party in
accordance with the said provisions;

(c) “original political party”, in relation to a member of a House,
means the political party to which he belongs for the purposes of sub-
paragraph (1) of paragraph 2;

(d) “paragraph” means a paragraph of this Schedule.

2. Disqualification on ground of defection.—(1) Subject to the provisions
of 3[paragraphs 4 and 5], a member of a House belonging to any political
party shall be disqualified for being a member of the House—

(a) if he has voluntarily given up his membership of such political
party; or

(b) if he votes or abstains from voting in such House contrary to any
direction issued by the political party to which he belongs or by any
person or authority authorised by it in this behalf, without obtaining, in
either case, the prior permission of such political party, person
or authority and such voting or abstention has not been condoned by
such political party, person or authority within fifteen days from the
date of such voting or abstention.

1Added by the Constitution (Fifty-second Amendment) Act, 1985, s. 6 (w.e.f.
1-3-1985).

2Certain words omitted by the Constitution (Ninety-first Amendment) Act, 2003, s. 5.
3Sub. by s. 5, ibid, for “paragraphs 3, 4 and 5”.



Explanation.—For the purposes of this sub-paragraph,—

(a) an elected member of a House shall be deemed to belong to the
political party, if any, by which he was set up as a candidate for election
as such member;

(b) a nominated member of a House shall,—

(i) where he is a member of any political party on the date of his
nomination as such member, be deemed to belong to such political
party;

(ii) in any other case, be deemed to belong to the political party of
which he becomes, or, as the case may be, first becomes, a member
before the expiry of six months from the date on which he takes his
seat after complying with the requirements of article 99 or, as the
case may be, article 188.

(2) An elected member of a House who has been elected as such otherwise
than as a candidate set up by any political party shall be disqualified for
being a member of the House if he joins any political party after such election.

(3) A nominated member of a House shall be disqualified for being a
member of the House if he joins any political party after the expiry of six
months from the date on which he takes his seat after complying with the
requirements of article 99 or, as the case may be, article 188.

(4) Notwithstanding anything contained in the foregoing provisions of
this paragraph, a person who, on the commencement of the Constitution
(Fifty-second Amendment) Act, 1985, is a member of a House (whether elected
or nominated as such) shall,—

(i) where he was a member of political party immediately before
such commencement, be deemed, for the purposes of sub-paragraph
(1) of this paragraph, to have been elected as a member of such House
as a candidate set up by such political party;

(ii) in any other case, be deemed to be an elected member of the
House who has been elected as such otherwise than as a candidate
set up by any political party for the purposes of sub-paragraph (2) of
this paragraph or, as the case may be, be deemed to be a nominated
member of the House for the purposes of sub-paragraph (3) of this
paragraph.

1*                   *                    *                     *                       *

1Paragraph 3 omitted by the Constitution (Nienty-first Amendment) Act, 2003, s. 5.
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4. Disqualification on ground of defection not to apply in case of
merger.—(1) A member of a House shall not be disqualified under sub-
paragraph (1) of paragraph 2 where his original political party merges with
another political party and he claims that he and any other members of his
original political party—

(a) have become members of such other political party or, as the case
may be, of a new political party formed by such merger; or

(b) have not accepted the merger and opted to function as a separate
group,

and from the time of such merger, such other political party or new political
party or group, as the  case may be, shall be deemed to be the political party
to which he belongs for the purposes of sub-paragraph (1) of paragraph 2 and
to be his original political party for the purposes of this sub-paragraph.

(2) For the purposes of  sub-paragraph (1) of this paragraph, the merger
of the  original political party of a member of a House shall be deemed to have
taken place if, and only if, not less than two-thirds of the members of the
legislature party concerned have agreed to such merger.

5. Exemption.—Notwithstanding anything contained in this Schedule,  a
person who has been elected to the office of the Speaker or the Deputy Speaker
of the House of the People or the Deputy Chairman of the Council  of States
or the Chairman or the Deputy Chairman of the Legislative Council of a State
or the Speaker or the Deputy Speaker of the Legislative Assembly of a State,
shall not be disqualified under this Schedule,—

(a) if he, by reason of his election to such office, voluntarily gives up
the membership of the political party to which he belonged immediately
before such election and does not, so long as he continues to hold such
office thereafter, rejoin that political party or become a member of  another
political party; or

(b) if he, having given up by reason of his election to  such office his
membership of the political party to which he belonged immediately
before such  election, rejoins such political  party after he ceases to hold
such office.

6. Decision on questions as to disqualification on  ground of defection.—
(1) If any question arises as to whether a member of  a House has become
subject to disqualification  under this Schedule, the question shall be referred
for the decision of the Chairman or, as the case may be, the Speaker of such
House and his decision shall be final:

Provided that where the question which has arisen is as to whether the
Chairman or the Speaker of a House has become subject to such

THE CONSTITUTION OF INDIA

(Tenth Schedule)

351



disqualification, the question shall be referred for the decision of such member
of the House as the House may elect in this behalf and his decision shall be
final.

(2) All proceedings under sub-paragraph (1) of this paragraph in relation
to any question as to disqualification of a member of a House under this
Schedule shall be deemed to be proceedings in Parliament within the meaning
of article 122 or, as the case may be, proceedings in the Legislature of a State
within the meaning of article 212.

*7. Bar of jurisdiction of courts.—Notwithstanding anything in this
Constitution, no court shall have any jurisdiction in respect of any matter
connected with the disqualification of a member of a House under this
Schedule.

 8. Rules.—(1) Subject to the provisions of sub-paragraph (2) of this
paragraph, the Chairman or the Speaker of a House may make rules for giving
effect to the provisions of this Schedule, and in particular, and without
prejudice to the generality of the foregoing, such rules may provide for—

(a) the maintenance of registers or other records as to the political
parties, if any, to which different members of the House belong;

(b) the report which the leader of a legislature party in relation to a
member of a House shall furnish with regard to any condonation of the
nature referred to in clause (b) of sub-paragraph (1) of paragraph 2 in
respect of such member, the time within which and the authority to whom
such report shall be furnished;

(c) the reports which a political party shall furnish with regard to
admission to such political party of any members of the House and the
officer of the House to whom such reports shall be furnished; and

(d) the procedure for deciding any question referred to in sub-
paragraph (1) of paragraph 6 including the procedure for any inquiry
which may be made for the purpose of deciding such question.

(2) The rules made by the Chairman or the Speaker of a House under
sub-paragraph (1) of this paragraph shall be laid as soon as may be after they
are made before the House for a total period of thirty days which may be
comprised in one session or in two or more successive sessions and shall take
effect upon the expiry of the said period of thirty days unless they are sooner

*Paragraph 7 declared invalid for want of ratification in accordance with the proviso to
clause (2) of article 368 as per majority opinion in Kihoto Hollohon Vs. Zachilhu and others
(1992) 1 S.C.C. 309.
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approved with or without modifications or disapproved by the House and
where they are so approved, they shall take effect on such approval in the
form in which they were laid or in such modified form, as the case may be,
and where they are so disapproved, they shall be of no effect.

(3) The Chairman or the Speaker of a House may, without prejudice to
the provisions of article 105 or, as the case may be, article 194, and to any
other power which he may have under this Constitution direct that any
wilful contravention by any person of the rules made under this
paragraph may be dealt with in the same manner as a breach of privilege of
the House.]
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